Wie is wie?

De dirigent

Durk Geertsma 

Geboren en getogen in Friesland, sinds 1987 gevestigd in Julianadorp.

Al op jonge leeftijd begonnen met zingen: solo en in groepsverband. Vooral actief in de lichte muziek. Met vocalgroup Close-Up uit Alkmaar diverse festivals gewonnen. Veel ervaring opgedaan bij gerenommeerde dirigenten, zoals Johan Rooze uit Hilversum en in workshops van Ward Swingle en Jonathan Rathbone van de Swingle Singers uit Londen.

Van 2002 tot en met 2008 muzikaal leider van vocalgroup RoundMidlife in Schagen/Wieringerwaard en van 2006 tot 2010 dirigent bij vrouwenkoor Femmes Vocales in Heemskerk. Daarna ben ik in mijn woonplaats Julianadorp dirigent geworden bij een nieuw acappellakoor Eigenwijz met zestien vrouwen.

In 2010 ook ingevallen bij Mescalanza, dus toen het bestuur me eind 2013 vroeg om het dirigentschap over te nemen, hoefde ik niet lang na te denken.

Sinds 2011 organiseer ik op Ameland een acappella zangweekend, waaraan steeds 32 gevorderde zangers deel kunnen nemen. In één weekend worden zes close-harmony-nummers ingestudeerd en op zondag uitgevoerd. Elk jaar met een andere dirigent(e). Heerlijk om te doen. Het weekend valt in de Kunstmaand, dus er is van alles te doen op het eiland.

Actief zingen doe ik de laatste jaren vooral op projectbasis. In 2010 heb ik onder leiding van Paul Sanders in het projectkoor Voci in Den Helder meegezongen in de Mattheus Passion. Dat was een indrukwekkende ervaring.

In 2006 en 2007 de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) gevolgd en in december 2007 met succes afgerond bij stichting Kunstfactor in Utrecht. Kunstfactor is de landelijke overkoepeling ter ondersteuning van amateurkunst. Het is inmiddels opgegaan in het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst. De opleiding is landelijk erkend door de stichting Certificering Kunsteducatie en amateurkunst. Docenten waren Hans Noyens, Esther Putter en Matthijs Overmars. Heel inspirerend!

www.durkgeertsma.nl

De pianist

Dick Laan 

Mijn liefde voor muziek begon al van kind af aan. Ik denk dat dit kwam omdat mijn opa viool speelde en mijn moeder zong. Het eerste instrument waarop ik speelde was een piano. Ik heb vanaf mijn negende tot mijn dertiende les gehad van, een in mijn ogen, chagrijnige oude zak die pianoleraar was.  Na die vier jaar had ik er genoeg van.

En pas op mijn achttiende, toen ik mijn echtgenote leerde kennen, ben ik weer gaan spelen. Door samen met haar muziek te maken begon ik er weer zin in te krijgen. Uiteindelijk ben ik gaan spelen bij Lentebloemen, Operette ver. Harmonie, en in allerlei combinaties met andere instrumenten.  Naast de muziek ben ik werkzaam als leraar wiskunde en natuurkunde bij de Operationele School van de marine. Ik speel alweer een aantal jaren bij Mescalanza. Daarnaast speel ik nog bij allerlei solisten en af en toe als gelegenheidsbegeleider van allerlei verenigingen.

Zelf ben ik vooral een liefhebber van klassiek (vooral kamermuziek), musical en moderne "ballads' en dit zijn dan ook de voorstellingen die ik graag bezoek. Ook hou ik me graag bezig met lezen, fietsen, wandelen en skiën, waardoor ik regelmatig vrije tijd te kort kom.

Het bestuur

Henk Gerssen, voorzitter           

William Ligthart, penningmeester

Rita Donker, lid

Trudy Frankenmolen, lid       

Ineke Borst, lid

Op de foto van links naar rechts: Ineke, William, Trudy, Rita en Henk. 

Ereleden

Toon van der Burg † 15-02-2009

Henri Rodenhuis

Piet Clowting † 05-02-2016            

Laura Rodenhuis